21-04-2002 Column 122 Hoe belangrijk is Nederland? (Economisch en politiek)
 

Als wij letten op het gedrag van onze politici, lijkt het hun bedoeling dat wij vaststellen, dat Nederland in de wereldorde echt zijn partijtje meeblaast. Wel jammer dat diezelfde politiek ons vervolgens op het wereldtoneel te kijk zet.
Allereerst hebben wij te maken met het fenomeen Fortuyn en of dat niet erg genoeg is, krijgt vervolgens de gedoodverfde volgende minister president zo'n last met zijn marketingcommunicatie, dat het leidt kleinerende situaties eerst van Fortuyn en dan van de leider van de mogelijk tweede partij van Nederland onder Balkenende, welke laatste hij in een kamerdebat voor gek zet door een sarcastische opmerking over zijn ervaring. Nu is het ook niet eenvoudig als je minister president zo maar met zijn club zijn ontslag indient over de zaak Dutchbat.
Het vreemde is, dat al lang bekend is dat er staatsrechtelijk geen aansprakelijkheid te halen is voor het vallen van de moslim-enclave, laat staan voor de genocide die daar plaats heeft gevonden. Dutchbat is alleen maar uitgeleend aan de vredesmacht van de VN. Bovendien is het allemaal wel zo gegaan als men suggereert of is Karremans en zijn kornuiten voor zijn weinig telegeniek optreden destijds misschien wel hardhandig door Mladic geÔntimideerd. Daarover wordt gezwegen, niet in de laatste plaats omdat dat een geweldige vernedering zou kunnen inhouden van een vredesmacht van de VN en daar zit niemand op te wachten
Ironisch is dat onze ervaringen met Dutchbat een frappante gelijkenis vertonen met het gedrag van de VN , zoals dat beschreven wordt in de Amerikaanse film met Gene Hackmann in de hoofdrol "Behind Enemy Lines". Zou niemand van onze politici, noch de onderzoekers van het Niod deze film gezien hebben? Trouwens het is niet de enige film die kritisch is op de rol van de VN in het voormalige JoegoslaviŽ. Overigens het is niet de enige vredesoperatie waar iets volledig uit de hand loopt. Op dit moment draait in de bioscopen de film over de vredesoperatie in het SomaliŽ van krijgsheer Ajdid "Black Hawk Down". Die film geeft ook wel enig inzicht in de gang van zaken bij vredesoperaties. Maar om daar kennis van te nemen daarvoor lijken onze politici geen tijd te hebben! De confrontatie met de kamer was kennelijk ook een te zware opgave. Vandaar de keuze om het ontslag in te dienen. Daarmee heeft men zeker een maand voor de verkiezingen niet bepaald veel handen op elkaar gekregen al liep men elkaar in de weg in het uiten van begripvolle opmerkingen. Internationaal las ik in de pers maar heel weinig begrip en riekte het commentaar naar vluchtgedrag. Als de voormalige ministers Dijkstal en Melkert van het eerste paarse kabinet ook verantwoordelijk waren, kunnen ze geen van beiden in een nieuw kabinet plaatsnemen in welke functie dan ook. Een aardige consequentie, die in de komnede weken nog aan actualiteit zal winnen.
Het is vanzelfsprekend voor een land als Nederland dat graag binnen de wereldorde altijd zijn uiterste best doet om correct te zijn en te blijven, triest dat het nu net in dat kleine stukje betrokkenheid van Nederland op dat grote wereldtoneel helemaal misgaat. Toch is dat ook weer niet helemaal zo toevallig, omdat wij in ons land van belerende vingertjes al zo vaak op de eerste politieke rij hebben lopen roepen, wat wij er allemaal van vonden. Nooit zijn wij echt ter verantwoording geroepen, dus is het niet vreemd dat het een keer eens niet goed afloopt.
Economisch wordt de volgende blunder al weer voorbereid! Of de deelname aan de JSF nu wel of niet belangrijk is voor Nederland. Of de belangen nu wel of niet groot zijn. Dat doet er even wat minder toe. Maar dat de PVDA al weken draaitolt over een beslissing en nu het demissionair zijn van het kabinet aangrijpt om toch maar weer niet voor te zijn is te gek voor woorden.
Inmiddels is bij de ANWB bekend dat Melkert het idee van tolpoorten ook technisch niet zo geslaagd vond, maar er gemakshalve toch maar achter bleef staan. Dat heeft dan enkele honderden miljoenen gekost, maar wat is dat op een landsbudget?
Deze week bij monde van de inspectie van het onderwijs gehoord, dat de situatie dramatisch is. Ja dat geloof ik best, als men de bemanning van de ministeries niet eens onder controle heeft. Een aantal jaren geleden, kon het personeelsbestand van de politie niet worden bepaald, nu blijken er bij een ministerie veel meer IT-mensen te zijn ingehuurd dan men in de stoutste dromen had verwacht. Die IT-ers kosten per maand aardig wat meer dan de gemiddelde onderwijsgevende in het veld.
Dit soort blunders wuif je niet weg met Jip en Janneke taal, ook niet met stoere woorden in begrijpelijk Nederlands, maar alleen door karaktervastheid en dsicipline in de beleidsuitvoering en daar passen geen politieke experimenten bij. Met begrip alleen voor het feit dat mensen fouten maken ook niet, alleen met een credo dat men ťťn fout mag maken en er dan bliksemsnel van moet leren en anders opgedonderd!
De laatste blunder gaat over de invoering van de euro. De prijzen waren voortreffelijk onder controle. Blijft toch even de vraag waar in de bepaling van de inflatie de prijsverhogingen verwerkt zijn die men klaarblijkelijk bij een onderzoek van de Telegraaf heeft vastgesteld. Trouwens de accijns op alcohol is omhoog, heeft u vast wel gemerkt! Heeft u ook gemerkt dat de frisdranken goedkoper zijn geworden, omdat daarop de accijns is verlaagd. Nee, heeft u dat niet gemerkt? Hoe zou dat nou komen, denkt u? Misschien toch een beetje te weinig controle door die befaamde waakhonddiensten. Heeft u ook al ingetekend op een goedkoper stroomcontract? Wie gaat dat betalen denkt u?
Wij zijn als BV Nederland maar een klein radertje in het grote wereldgeheel, maar wat is er in eigen land nog veel te regelen, voordat wij weer als vrome veldpredikers op de zeepkist springen en ons op wereldschaal belachelijk maken.

 
Noot: Kijk voor het regelmatig bijgewerkte banenaanbod op de IBS vacature-pagina's en op http://www.jobbingmall.nl/ en regelmatig op de nieuwsgroepen nl.markt.banen en dds.banenmarkt.
 
© TW 2001