29-12-2002 Column 129 Negativisme en hoe er doorheen te slaan in 2003!
 
Een paar weken geleden werd Wall Street weer eens depressief. Nu van de resultaten van Mac Donalds. Het "eet-concern" zou verlies gaan maken. Een groot saneringsprogramma staat op stapel en x vestigingen in de USA zullen worden gesloten. Ook voor mijn kinderen was die club een instituut en regelmatig een verplicht nummer op ons dagelijks menu. Soms viel het mee en soms viel het tegen. Jaren lang hetzelfde. Jaren waarin food-keten na food-keten verscheen en soms ook weer verdween. Uiteraard volgden onze beurzen weer eens slaafs Wall Street en het pak slaag voor de grote aandelen in Nederland en de rest van Europa was nog groter dan dat op Wall Street en wij hebben niet eens een Mac Donald keten!
Op 27 december weer eens geluisterd of Kees de Kort (dagelijks vaste commentator om 12.45 uur van Business Nieuws Radio en analist van AFS) nog nieuwe (negatieve) perspectieven ziet. Nou, ik ben niet teleurgesteld. Er is in zijn beleving voor de beleggers in Europa en de USA nog maar n kans om zich te warmen voor het Nieuwe Jaar: Hun aandelen ritueel te verbranden in de open haard. Het ziet er te beroerd uit om er nog verder naar om te kijken. Opruimen dus maar!!
Negativiteit is troef. Er is geen aanleiding om verbetering te verwachten, want de CEO's doen, wijs geworden, geen voorspellingen meer. Dus (volgens Kees) zal de situatie nog wel slechter zijn dan wij denken.
Heeft het nog wel zin om die man iedere dag te spreken. Er komt toch niets positiefs uit. Nu begrijp ik best, dat het er allemaal niet zo leuk uit ziet op de beurs, maar iedere dag opnieuw die vitriool over je heen. Gelukkig wordt de analistenstand op dit moment wereldwijd stevig uitgedund. De Banken vinden grof gezegd, dat ze hun geld niet meer opbrengen, zeker niet nu er eisen aan hun onafhankelijkheid worden gesteld. Na hun hilarisch positivisme, de idioterie van de "Nieuwe Economie" (de kost gaat ver voor de baat uit en niets wordt ooit meer het zelfde) en het de lucht inschrijven van junk is het dan nu tijd voor voorzichtigheid en negativisme. Hun commentaar maakt de ondernemers zo kopschuw, dat CEO's weigeren voorspellingen af te geven om te voorkomen dat ze onder de knien worden afgezaagd, geven ze wel voorspellingen dan zijn ze "niet te motiveren" positief en worden niet geloofd en worden ze ook afgezaagd. Zijn ze te negatief, dan doen ze hun werk niet goed en worden ze alsnog afgezaagd. Wat maakt het allemaal nog uit?
Het enige resultaat van dit soort praatjes is, dat je met al die vrije dagen om je heen, zelf in stilte zit te lijden voor het lijden dat je vreest.
Het feit dat op CNN wordt gemeld dat zelfs de cijfers voor het consumentenvertrouwen worden gemanipuleerd, maakt het er allemaal niet vrolijker op.
Intussen worden bij Saddam Hoessein nog steeds geen feiten gevonden over het vermeende wapenbezit.
Ik weet inmiddels niet waarover ik bezorgder moet zijn. Het "niet vinden" of het "wel vinden" van die wapens. Met het vorderen van de tijd wordt de haast om die rommel te vinden voor President Bush wel steeds groter, want ik zie zijn "politieke exit"met alle gevolgen van dien al aan de horizon dagen.
Trouwens als vandaag goed naar Duisenberg is geluisterd in Studio Buitenhof dan zit het met de budget discipline na President Bill Clinton ook helemaal niet goed en is er bij het uitblijven ervan voor de komende jaren heel zwaar weer op komst voor de Amerikanen, omdat zij dan aan hun pensioenverplichtingen niet zullen kunnen voldoen.
De redenering van aandeelhouders is onder invloed van het heersende depressieve klimaat steeds primitiever aan het worden, getuige het volgende voorbeeld:
"De koers van mijn aandeel stijgt, dus het is een goede onderneming; de koers daalt dus het is een slechte onderneming. Elke dag zien en horen we mensen op radio en t.v. die ons vertellen waarom de beurs iets deed. Maar het gaat altijd over waarom het gisteren gebeurde. Of vorige week. Of vorige maand. Zelden gaat het over morgen. Of de volgende week. En toch handelen beleggers op de informatie. Daar schuilen twee gevaren in: we zien de markt als een psychologisch systeem. Dat uit zich in uitspraken als 'de dollar verliest momentum'. Auto's hebben momentum, planeten hebben momentum, aandelenkoersen niet. Er is geen bewijs dat als een aandeel vier dagen achtereen in koers stijgt, het ook de vijfde dag zal stijgen. Het tweede gevaar is dat we aandelen als levende wezens beschouwen. 'De beurs zwalkt en zoekt richting'. Door zo te spreken lijkt het alsof we bij de studie van aandelen gewoonten en gedragspatronen kunnen vinden. Uitspraak van een analist: "Ik heb ooit aan mijn aandelen gevraagd: Hou je nog van mij? Ik kreeg geen antwoord." Ron Boer, Boer & Olij Effectenhuis.
Dit is overigens ook een tendens van alle communicatie die wij thans kennen. De Zon heeft problemen, de winter houdt aarzelend stand en nog veel meer!

Richten wij de blik op 2003, dan is het volgens "de specialisten" vrijwel uitgesloten, dat wij in 2003 een groei van de economie van 2,5 % gaan beleven. Als wij echter de daling van de groei bekijken, dan zijn wij juist door groeivertragingen die deze orde van verandering te boven gingen, overvallen. ECB-voorzitter Duisenberg bevestigt nog eens dat wij voor het herstel van de groei niet naar de USA moeten kijken. Laten wij dan ook eens een keer naar zo'n eigen autoriteit luisteren en ons niet dagelijks vergapen aan wat de USA-economische ontwikkelingen zijn. Een jaar op jaar groei verwachten van meer dan 10% in de winstgevendheid blijkt idioot, het tegenovergestelde is ook idioot. Laten wij ons in 2003 proberen te ontdoen van al deze dwaze emoties en eens gewoon hard aan het werk gaan in ons eigen Europa.
Vertrekken van eigen kracht en eens op niemand anders rekenen. Dan worden wij ook niet teleurgesteld.
Ik hoorde een aardige grap: De kans om de hoofdprijs in de Staatsloterij te winnen, zou net zo groot zijn als de kans om door een ezel te worden gebeten. Misschien een aardige doordenker voor beursanalisten?

Ik wens tot slot de lezers van mijn (onregelmatig verschijnende) column een gezond en voorspoedig 2003!!


 
Noot: Kijk voor het regelmatig bijgewerkte banenaanbod op de IBS vacature-pagina's en op http://www.jobbingmall.nl/ en regelmatig op de nieuwsgroepen nl.markt.banen en dds.banenmarkt.
 
© TW 2001