18-02-2003 Column 130 Aandeelhouders en andere negatieve stemmingen.
 
De afgelopen weken stonden in het teken van de verkiezingen, de daaropvolgende formatie en de IRAK-crisis. Een bij uitstek uitgelezen reden voor journalisten en beursanalisten om ons te bestoken met gebundelde naïviteit en negativiteit en in perfecte regie zorgden de aandeelhouders voor de paniek en de grafstemming die inmiddels overal in de economie heerst.
Wie waren die aandeelhouders ook al weer? O ja, dat waren de computergestuurde handelsprogramma's, die 1 minuut na publikatie waar ook ter wereld reageren op het laatste nieuws! Geen wonder dat zoveel bedrijven met hun aandelen van de beurs af willen. Logisch zij kennen de beursanalisten (u weet wel die lieden, die de markt bestoken met opwaarderingen en afwaarderingen) persoonlijk. Was dat niet waardoor crisismanagers hun effectiviteit verliezen "het in de ogen van de tegenpartij kijken". Ze weten "what makes them tick": Handel, handel en nog veel meer handel, wat ook de consequenties mogen zijn! Aan de andere kant, hoe moet je de tegenpartij bestrijden als je die niet kent. En hoe te overleven zonder tegenpartij? Vraag het de president van de USA maar. Naar Van Kooten en De Bie: De tegenpartij is er voor jou en voor mij! Van bestrijden komt vooralsnog niets, want de analisten zijn in het offensief. CEO's (geschrokken) doen geen voorspellingen meer. Logisch zegt de analist, dat geeft te denken, het is vast nog erger dan we vermoeden, en dat gooi je dan gewoon weer op het net. Klopt het niet dan roep je gewoon dat er ook uitzonderingen zijn, want kwaliteitsbedrijven zijn er altijd geweest en zullen er blijven. Gaat er daar iets mis, dan kan zo'n foutje gemakkelijk worden weggepoetst! Inmiddels is de angst toegeslagen en is iedereen overtuigd dat het slecht gaat. Bedrijven bezuinigen tot op het bot, kunnen zonder budget geen beslissingen nemen, zijn afhankelijk van de orderstroom en die droogt op, omdat het vertrouwen weg is!
Als je ziet hoe eenvoudig de negativiteit toeslaat, dan moet het mogelijk zijn dat het bij de minste aanleiding ook weer de andere kant kan opgaan. Dat stimuleert immers ook de beurshandel weer en die handel kent geen emotie. (Was het maar vast, zover)
Gisteren van een integer man gehoord, hoe het allemaal "alleen aan de top" aanvoelt als "de gieren" om het huis vliegen, omdat je "geparachuteerde" voorganger onvoldoende branchekennis had en diens voorganger de gifbeker aan zich voorbij liet gaan, omdat hij net even te veel inzicht in de toekomstige marktontwikkelingen had om daarin verwikkeld te willen raken! Je voelt een plaatsvervangende schaamte, omdat je het nu eens publiek hoort vertellen, terwijl je weet, dat veel ondernemingen zulke ellende ook hebben, maar die hun problemen goeddeels onder het tapijt weten te vegen en dus net niet in de speerpunt van de publieke belangstelling staan.
Succes wordt bepaald door de kwaliteit en de klinische koelbloedigheid van het management, wat gelijk staat aan bekwaam bestuur, maar deze waarheid schijnt zich aan het zicht van veel bedrijfsbesturen te onttrekken. Men vraagt wel naar het schaap met de 5 poten, maar het pootje dat het zaagje vasthoudt om de stoelpoten van het establishment af te zagen, moet worden afgehakt. Wat je overhoudt is een kloontje min, een evenbeeld van de zittende bestuurders met de eigenschap, dat ze net iets minder inventiviteit, creativiteit en kwaliteit in huis hebben. Toch worden ze eens geroepen tot de taak om de onderneming door zwaar weer te leiden. Dan komen ze daadkracht te kort. Als bestuurlijk net zo vaak de uitdaging zou worden gezocht als op lager management niveau, zou men zich dagelijks meer gestimuleerd voelen met verrassende resultaten. Dan denk ik aan een bedrijf in een doorstartfase, dat door een inmiddels tot vodje gedegradeerd IT-blad met internet nieuwscommuniqué door het slijk wordt gehaald. Ja je moet wat in je armoede. Dat er ook mensen werken, die hun baan in rook zien opgaan, als de opdrachtgevers zo'n bedrijf op basis van deze halve informatie gaan mijden, gaat jou toch als journalist niet aan.
Om het in Europees verband nog een beetje te verergeren geeft de EU ook geen blijk van enige leiderschap. Grote landen als Duitsland (de regering stort het land als een haas die in een lichtbak staart in een recessie) kakelt mee met Frankrijk, dat tijdens de vorige inspecties niets anders gedaan heeft dan ze te sabotterern door vrolijk verboden goederen naar Irak te exporteren. Misschien handiger om Chirac de lijst van verboden goederen te laten opstellen, die weet wel wat er is geleverd.
België speelt ook zijn deuntje mee. Hoe weinig men van de lokale cultuur weet, blijkt wel als in Irak in het weekeinde een artikel in de pers verschijnt, dat stelt dat de USA een eerste grote slag is toegebracht! Volgens mij was dat het onderwerp niet. Wij zullen er in de media van de specialisten maar weinig over horen, omdat het iets is dat onder de omstandigheden niet uitkomt! Het is wel een bewijs dat Chirac er naast zat toen hij naar aanleiding van een USA formulering zei, dat het geen spelletje was. Integendeel het is voor Irak wel degelijk een spel! Een gedegen reden om de druk nog verder op te voeren, niet ten behoeve van het voeren van een oorlog, maar om een oorlog te voorkomen en Irak te ontwapenen.
Inmiddels keutelt de formatie door, wanneer doet Wouter Bos zijn stropdas weer om? Balkenende doet gewoon geen zaken totdat duidelijk is met wie hij dat dan zou moeten te doen. De samenhang in de PvdA is op dit moment net zo groot als voorheen in de LPF.
Intussen valt op dat het demissionaire team zonder veel ophef toch redelijk geconcentreerd zijn onderhanden taak uitvoert. Niet voor niets zei Zalm dat het allemaal best jammer is omdat een goed regeerprogramma aan de basis van het kabinet Balkenende ligt, dat helaas door interne instabiliteit zijn opdracht heeft moeten teruggeven. Het zou mij niets verbazen, als het na enkele weken tot een herstel van de oude coalitie komt, hoewel ik dan wel een enorm tumult verwacht!


 
Noot: Kijk voor het regelmatig bijgewerkte banenaanbod op de IBS vacature-pagina's en op http://www.jobbingmall.nl/ en regelmatig op de nieuwsgroepen nl.markt.banen en dds.banenmarkt.
 
© TW 2001