28-12-2003 Column 135 Wordt 2004 voorspoedig en eindelijk het hersteljaar??
 
Na een paar jaar, waarin wij allemaal achter de worst van het herstel hebben aangelopen, moet het in 2004 dan eindelijk echt gebeuren, of niet....
Als wij sommige "captains of industry" moeten geloven , is dat herstel nog steeds geen uitgemaakte zaak.
In de politiek is na een paar wilde jaren weer rust ingetreden, maar intussen zit de economie diep in de versukkeling.
Een poosje is nog geprobeerd de schijn op te houden, dat Balkenende 1 niet geregeerd zou hebben. Vervolgens suggereerden de oppositie en de vakbonden dat Balkenende het allemaal te somber zag en dat de financiŽle teugels best gevierd mochten worden.Een beetje overheidstekort zou de boel wel weer stimuleren. Inmiddels weten wij dat zelfs al die christelijke rechtlijnigheid van Balkenende al heeft geleid tot een prognose van het CPB van een overheidstekort van meer dan 3 % volgend jaar. Als toppunt van hypocrisie werd vervolgens bij Barend en Van Dorp aan Minister Zalm gevraagd of hij daar persoonlijke consequenties aan zou gaan verbinden. Ja, het kan allemaal nog gekker. Binnenkort kunnen we allemaal 2,9 kg heroine gaan smokkelen via Schiphol, want daar doet iedereen aan dat aardige tijdverdrijf mee en het brengt een leuk zakcentje op. Duisenberg is nog niet met pensioen of grijpt naar de drank. Is dat omdat hij zijn vrouw niet in bedwang kan houden? Of gewoon, omdat hij nog niet gewend is aan het feit dat gedogen uit is in Nederland. Gewoon weer "licht op je fiets"en met twee woorden spreken tegen oom agent. De kranten staan dagelijks vol met opjutverhalen over kostenstijgingen of het nu de zwendel met de groene stroom is of mensen die er vreselijk op achteruit gaan.
Het journaal heeft een nieuwe rubriek: " hoe staat het met?" Kan het nog oubolliger? Wanneer gaan wij ons eens afvragen hoelang we dat gestotter van Philip Freriks nog willen aanhoren. Misschien een aardig onderwerp voor het journaal om zichzelf eens in het zonnetje te zetten in hun eigen rubriek.
Intussen verloedert het onderwijs vrolijk door en maakt iedereen zich zorgen over onze kennismaatschappij. Hoezo kennis?
Vandaag op RTL-5 het personeelsmagazine even bekeken. De personeelsfunctionaris moet lunchbijeenkomsten gaan organiseren om te horen hoe het er in bedrijf bij staat. Een goed idee, dan kunnen we nu vast gaan nadenken over het herinvoeren van de gaarkeukens. Het fenomeen van E-HRM werd ook nog even belicht. Misschien een goed moment dat nu te doen voordat we onze hele voortbrengingsindustrie overgebracht hebben naar lage-lonen-landen. Dat gefilosofeer is aan het eind van de jaren 80 begonnen en gaat steeds verder door. Landbouw en veeteelt jarenlang de belangrijkste peilers zijn al versjacherd en daar gaan we nog even mee door. De KLM is verkocht aan Air France en of we daar nu zo blij mee moeten zijn, want gaat het wel zo goed met Air France en gaat het zo slecht met onze nationale trots? Afgelopen maandag was dan de kogel door de kerk. Air France en KLM maakten hun fusiebericht bekend! Arnold Burlage de "fine fleur" van onze luchtvaartjournalistiek wist te melden dat KLM technisch failliet was. Een interessante mededeling waar niemand op heeft gereageerd, of leest niemand de Telegraaf meer, of anders leest niemand de stukjes van meneer Burlage. Niet zo vreemd als je daar een knipselboek van bijhoudt, want hij dwarrelt nogal. Toen de KLM aankondigde dat het zodanig goed ging, dat de ontslaggolf misschien niet meer geheel gerealiseerd kon worden, omdat men dan capaciteit te kort zou komen, bleef het ook stil. Ik had toch minstens een reactie van een KLM-woordvoerder verwacht. Echter misschien is het wel helemaal niet zo vreemd, want er wordt zoveel onzin over ons uitgestort. Vooral ook als burgemeester Cohen, de belichaming van Nederlands besluitkracht verklaart, dat hij het als premier toch wel heel anders dan Balkenende zou hebben gedaan. Dat geloof ik best. Het beeld is in Amsterdam zo te zien! Pappen en nathouden! De pijn uitsmeren of heet dat gewoon verdelen over een langere termijn? Hij gaat er vanuit dat hij gekozen burgemeester van Amsterdam wordt, maar dat moet hij wel veel meer macht krijgen. Ja ja, als ik het niet had gedacht. Wouter Bos is op zoek naar zichzelf. Denkt na over een 4 daagse partijleiderswerkweek en heeft laten zien, waarom hij nu geen premier is, want hij heeft in zijn eigen partij te maken met nogal wat binnensmondse mokkers en praat daarover in het land bij een "bakkie koffie'met de achterban. Misschien kunnen ze beter fuseren met de SP, want daar zijn nog wel gestaalde kaders aanwezig.
FinanciŽle analisten hebben hun hart op kunnen halen aan Ahold, maar oh wat een pret er blijkt op dat gebied nog een hele nieuwe dimensie toe te voegen te zijn nu het schandaal Parmelat aan de oppervlakte is gekomen. Welke analist heeft dat eigenlijk voorzien? ..en hoe staat het met de accountantscontrole?
Internationaal is er ook nog wat te doen om de staat van de USA economie. Eerst jammerden we tranen met tuiten toen de Euro van 1,17 naar 0,84 ging en nu huilt men de zelfde tranen nu de euro op 1,245 staat. Gaat de consument door met consumeren in Amerika of ziet ie er van af. Gaat de rente omhoog of omlaag, is er inflatie of deflatie en als er geen inflatie is wanneer zal die dan eindelijk komen en hoever gaat de rente dan omhoog en stort dan de economie in. Allemaal prachtvragen maar het leidt zo af van het thema, hoe krijgen we onze economie weer aan de gang. Greenspan's woorden liggen op een goudschaaltje. Als het positief is zoekt men er wat achter. Hoe lang kan het nog duren voor het weer slechter gaat. ..en als het dan slechter zal gaan, hoe slecht zal dat dan voor ons uitpakken. Zoals ik al eens zei, we worden door de beurs geregeerd en iedereen doet zijn zegje. Iedereen kakelt iedereen na. Wie durft nog iets te zeggen over het internet en de "nieuwe economie". Anders gezegd: Zo de wind waait, waait mijn jasje! Er is een afrekencultuur en we willen zonder risico's rijk worden. Co-ouderschap, weinig werken, sabaticals, veel noten op de zang, terwijl het enige dat echt nodig is er met zijn allen de schouders onder zetten. Stoppen met alle negativiteit en elkaar erop aanspreken als het wel gebeurt. Mijn devies voor 2004 stop zelf met zeuren en zorg ervoor dat anderen er ook mee ophouden. Stop het zinloze geklets over anderen, andere bedrijven en andere landen, maar ruim gewoon gedisciplineerd je zaken binnen je eigen taakgebied op. Zorg dat je zakelijk en privť beslagen ten ijs komt. Stel jezelf op de hoogte van alles, dat binnen je leefomgeving echt belangrijk is. Werk aan je eigen kennisverbreding en stimuleer de mensen om je heen hetzelfde te doen.
Zorg goed voor je familie en verdere vrienden, gedraag je sociaal en laat je oren niet hangen naar halfzacht journalistiek geleuter. Verwacht niet dat een beursstijging een quick-fix voor je financiŽle problemen wordt, maar bouw op eigen kracht en kapitaliseer je vermogens, maak gebruik van je talenten in 2004 en dan gaat het allemaal in orde komen.
Wij spreken elkaar weer in 2004!!

 
Noot: Kijk voor het regelmatig bijgewerkte banenaanbod op de IBS vacature-pagina's en op http://www.jobbingmall.nl/ en regelmatig op de nieuwsgroepen nl.markt.banen en dds.banenmarkt.
 
© TW 2003