25-07-2004 Column 141 Van 2004 naar 1984
 
In 1949 verscheen de roman Nineteen eighty-four van de Britse schrijver George Orwell. Hierin schetste hij een afschrikwekkend beeld van de manier waarop mensen in het jaar 1984 zouden worden gemanipuleerd in een totalitaire staat. Het is een satirisch maar tegelijk angstaanjagend boek. En wij, burgers van het zo beschaafde westen, zagen de inhoud van het boek bewaarheid geworden in de voormalige Oostbloklanden voor de val van de muur. Trots klopten wij ons op de borst: wat leefden wij toch in een vrij en liberaal land waar wij geen angst van onze overheid te duchten hadden!
Maar terwijl wij verder in genoegzaamheid voort sliepen, zat onze overheid niet stil. Her en der in Den Haag werden en worden snode plannen gesmeed om u en mij eronder te krijgen en te houden. Want anders dan u wellicht dacht, houdt ook onze Nederlandse overheid niet van andersdenkenden. Dat kunt u al jaren zien aan allerlei affaires die in overheidsland spelen, waarbij functionarissen die anders doen en hun hoofd boven het maaiveld durven uit te steken, meestal genadeloos worden afgestraft. Onze overheid zou het liefste zien dat wij allemaal gelijk zijn, ons koest houden en braaf doen wat gezegd of voorgeschreven is. En daarom, zonder dat u het eigenlijk in de gaten had, is Nederland inmiddels een land geworden waar niets mag en als het mag dan is het omdat het is voorgeschreven.
Zo is Nederland al jaren het land waar op last van justitie het meest telefoon-gesprekken worden afgeluisterd. Wist u dat: Nederland tap-land nummer één? Dat doen we om criminele activiteiten op te sporen of te voorkomen, is het verweer van onze overheid. Maar in de vroegere DDR zei de staat dat ook en dat vonden we toen een schande. Onze overheid deinst er ook niet voor terug om misbruik te maken van onze laagste eigenschap, namelijk jaloezie. Van overheidswege ingevoerde kliklijnen, waarop u anoniem over uw buurman of beste vriend kunt roddelen en hen desnoods kunt verlinken, zijn een groot succes.
Deze week stond in de krant dat het kabinet nu ook wil dat alle telefoongesprekken die u en ik voeren en alle mailtjes die wij verzenden van overheidswege moeten worden bewaard om terrorisme tegen te gaan. Van een zegsman bij justitie hoorde ik dat het nu al op afstand mogelijk is om precies na te gaan welke sites u op internet hebt bezocht. Zo kan het gebeuren dat als u vanavond uit interesse of toeval een site bezoekt waarop extremistische taal wordt uitgeslagen, even later de voordeurbel gaat en enge mannen in regenjassen op de stoep staan om u te vragen wat u op die site deed. En als het aan minister Donner ligt, zal het ook nog mogelijk worden om u dan mee te nemen en zonder enige vorm van proces of juridische ondersteuning vele maanden uit voorzorg op te sluiten. In een soort Guantanamo Bay op de Drentse heide. De kille wind van Orwell's 1984 waait door Nederland.
Ik voorspel u dat de Nederlandse overheid nog veel verder zal gaan. De kapstok van het terrorisme zal worden gebruikt om ons definitief en onherroepelijk in de gaten te gaan houden. Alle bestaande en nieuwe middelen zullen worden ingezet om ons te bespioneren. Want onze overheid wil echt alles van ons weten. Wanneer hebt u geld gepind, waar, hoeveel en waarom? Iedere euro die door onze handen gaat wil de overheid kunnen traceren. U hebt zo juist getankt. Waar gaat u heen? Waarom? Wie gaat u daar ontmoeten?
Via uw ingeschakelde mobiele telefoontje kan de overheid u reeds overal volgen. Ik voorspel u dat er een wet komt die de fabrikant verplicht er iets in te bouwen waardoor u ook als de mobiel niet aanstaat altijd te volgen bent. De privacy van ons burgers gaat het onherroepelijk verliezen van het streven van de overheid om ons te beheersen. Want u gelooft toch niet dat al die bestaande gegevens die over ons liggen o.a. bij banken, verzekeringsmaatschappijen, ziekenhuizen, woningcorporaties en creditcardbedrijven apart gehouden zullen worden? Die gegevens wil onze overheid hebben en voorzover ze die al niet in haar bezit heeft zal ze er alles aan doen om daar de hand op te leggen: via wetten, via afspraken en via geheime onderhandelingen. Maar u wilt toch geen slachtoffer worden van een terroristische aanslag, zegt de overheid, want daar doen we het voor. Nee, natuurlijk willen wij dat niet, maar is de prijs om ons met huid en haar aan de overheid over te leveren niet veel te hoog? En dan nog. Misschien ben ik door ervaring sceptisch geworden, maar ik vertrouw de overheid voor geen meter. Een terroristische dreiging komt de overheid overal buitengewoon goed uit om haar burgers meer en beter in haar greep te krijgen.
Soms, heel soms, bekruipt mij daarom wel eens het gevoel dat de overheid sommige dreigingen van terrorisme zelf regisseert om zo haar zin te krijgen. Misschien moet ik binnenkort maar eens een kliklijn bellen om dat gevoel te uiten.


Karel Baarspul
consultant IBS
06-28168818
karel@ibsss.nl

 
Noot: Kijk voor het regelmatig bijgewerkte banenaanbod op de IBS vacature-pagina's http://www.ibsss.nl/en op http://www.jobbingmall.nl en regelmatig op de nieuwsgroepen "nl.markt.banen" en "dds.banenmarkt" .
 
© TW 2004