13-05-2007: Column 156 Rijkman Groenink (1)
 


Deze keer een column met weinig tekst, maar veel vragen.
De lezer kan de antwoorden op de vragen allemaal op eenvoudige wijze vinden door het intikken van de namen en namencombinaties op Google.

De "vervelende antwoorden" op de onderstaande vragen zijn allemaal openbaar na te lezen op het internet.

Het is dan ook voor mij onbegrijpelijk, dat onze journalisten niet in staat zijn om voor de vele betrokkenen bij de ABN-Amro soap een betrouwbaar beeld te schetsen van wat er werkelijk gaande is, maar misschien wil men dat ook helemaal niet, gehaast als men is door de waan van de dag.

Men blinkt in de journalistiek uit door het publiceren van roddels en achterklap en men is vooral bezig zelf het nieuws te maken.

Het lijkt zo langzamerhand meer op oorlogspropaganda.
Men roeptoetert iets in de markt en wacht tot er een of andere ontvanger iets terugroept met uiteraard zijn eigen sausje er overheen, en slaakt dan een zucht van verlichting en stamelt: zie je wel dat ik gelijk heb, want die ander zegt het ook, even vergeten dat het zijn eigen echo was, die hij hoorde.

Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.bloomberg.com/markets/commodities/energyprices.html .
Hier staan dagelijks de prijzen vermeld van de ruwe olie en enkele olieproducten.
Daarnaast staat een dagelijks commentaar van een van de journalisten van Bloomberg, toch geen misselijk bedrijf.

Het woord speculatie komt daar dagelijks voor net zo gemakkelijk voor het stijgen van de olieprijs als voor het dalen, soms zelfs zichzelf tegensprekend op één dag.

Terug naar ABN-Amro en de "leading questions" rondom Rijkman Groenink:

1. kantoor Sarphati straat en Rijkman Groenink

2. Rijkman Groenink en HCS eventueel gelardeerd met de namen : Jan Kuijten, Joep van den Nieuwenhuizen, Leon Melchior en Willem Smid

3. Rijkman Groenink en de soap rond de Italiaanse overname

4. Rijkman Groenink en de opgestapte CFO

5. Rijkman Groenink, RDM, Willem Scholten en Joep van den Nieuwenhuizen

6. Rijkman Groenink en de voordracht tot commissaris bij de Shell

7. Rijkman Groenink en het financieel lijk in de kast in de USA

8. Rijkman Groenink en zijn reactie op de aanmerkingen die TCI had op zijn prestaties

9. Rijkman Groenink en het resultaat van de outsourcing naar India van de ICT-afdeling (slim dat afslanken, maar wat kost het nu echt in de praktijk?)

Ik kan er nog meer bedenken, maar ik laat dat en het oordeel over de rol van Rijkman Groenink graag over aan mensen, die er belang bij hebben de onderste steen boven te halen, voor de aandeelhouders maar net zo goed voor het personeel, wat nog lange tijd in het ongewisse zal blijven over de afloop van deze schertsvertoning.

Waar twijfel over je positie bestaat is het in deze tijd van grote vraag naar gekwalificeerd personeel heel eenvoudig om op te stappen.
Zoals de Amerikaan zegt "bad management, drives out good people"!
Dat zal hier de komende maanden ook zeker gebeuren, dus afbreuk aan de goede naam en de prestaties van de ABN-Amro zal niet te vermijden zijn ook niet met een charmeoffensief.
..en waren die prestaties nu echt zo slecht of was de prestatie van één topmanager misschien ondermaats?

 
Noot: Kijk voor het regelmatig bijgewerkte banenaanbod op de IBS vacature-pagina's http://www.ibsss.nl/en op http://www.jobbingmall.nl en regelmatig op de nieuwsgroepen "nl.markt.banen" en "dds.banenmarkt" .
 
© TW 2007