02-04-2000 Column 75: Discipline, clichés en andere gemeenplaatsen.

Deze keer wil ik het hebben over discipline. Op het gevaar af te worden beschouwd als iemand van een andere generatie, is het zinvol het fenomeen discipline eens nader te bekijken.
Discipline betekent volhouden met een grote mate van overtuiging met als uitgangspunt je doelstellingen te realiseren.
Het betekent, dat je bereid moet zijn onder moeilijke omstandigheden vol te houden en door te zetten, door je karaktervastheid en je toewijding je doelstellingen realiseren ook als het wat langer duurt dan je had gedacht en het betekent dat je onderweg naar je doel voortdurend moet improviseren.
Vroeger werd dit soort discipline je nog wel eens in militaire dienst bijgebracht.
Ofschoon er hele volksstammen tegen de dienstplicht waren, had het iets weg van een oud inwijdingsritueel.
Je bent niets en moet gewoon slikken wat je meerdere je opdraagt. Vroeger in de wat minder liberale tijd werd dit principe ook nog wel eens bijgebracht op de middelbare school. Geleidelijk is discipline in het modernisme van de softheid volledig verloren gegaan. Toen trad ook de tijd in dat leraren hun AOW niet meer haalden, omdat ze te toegevend waren geworden en zelf geen respect meer afdwongen.
Waarom nu dit onderwerp bespreken?
Vooral omdat ik vaak in de praktijk kandidaten tegenkom, die direct van HBO of Universiteit een baan accepteren en dan een historie doorlopen waarin ze ieder half jaar een nieuwe uitdaging zoeken. Wat is eigenlijk een uitdaging?
Een situatie zoeken, die je mogelijk niet aan kan. En wat nu als je die niet aan kon? Dan neem je dus zo maar ontslag of zoiets. Haal je het wel dan ren je na het realiseren van de uitgangspunten naar de volgende uitdaging. Dat betekent hefbomen bij je baas van junior consultant, naar consultant en vlot daar achteraan naar senior consultant. Allemaal binnen een anderhalf jaar. Lukt het allemaal dan ga je, bij gebrek aan verder perspectief gewoon weer weg op naar de volgende uitdaging. Betekent dit nu dat je je kennis en ervaringen op en fatsoenlijke manier verwerkt hebt?
Natuurlijk niet. Maakt ook helemaal geen moer uit. Who cares?
De enige die er waarde aan zou moeten hechten ben jezelf.
Want wat je jezelf in deze rat-race niet realiseert is, dat er ook situaties kunnen voorkomen waarin je 2 misschien wel 3 maal achter elkaar kunt falen. Niet omdat dat in je zit, maar gewoon omdat de omstandigheden niet meezitten. Op dat moment rekent het gezin wel op je, immers de bonus was er altijd en nu ja wat nu? Op dat moment gaat de man of vrouw, die alleen maar kon slagen, nadenken. Het spontane is eraf de roes van het succes wordt vervangen door de spanning van het moeten. Meteen blijkt dat het niet meer loopt zoals het zou moeten, vooral bij de klant die ook bespeurt dat er iets veranderd is. De succesvolle man/vrouw aan de andere kant van de tafel is kwetsbaar geworden. Met een beetje pech begint de val in het zwarte gat op dat moment. Alle natuurlijkheid in het gedrag verdwijnt en alleen de spanning van het moeten scoren blijft over. Je krijgt voor je omgeving een negatieve gespannen uitstraling en dus is het voorbij met je snelle loopbaan omhoog. Van dit ogenblik af aan kun je alleen maar gaan vallen. Je zegt de foute dingen tegen je accounts, je relaties, je directie, je ondergeschikten. Men begint over je te praten. Tja het was een schrander baasje, maar ja hij heeft de speciale "touch" verloren. Al snel wordt er gezegd dat er maar eens afscheid moet worden genomen. Keuze wie wat doet, wordt soms nog prettig aan je overgelaten, soms ook mag je meteen je bureau uitruimen. Ja wat had B toch een pech ineens. You never saw it coming!
Hoe komt dat nu allemaal ineens zo? Keuze voor het lange en het korte verhaal? Het korte dan maar. De markt is overspannen. Je baas overprijst in de markt en jij hebt het door. Je scoort goed en je baas weet het, dus ben je wat waard voor het bedrijf. Je krijgt die nieuwe uitdaging. Prima, maar je kennis snel en adequaat op je universiteit en hogeschool verzameld, is helemaal nog niet verwerkt. Als zoveel lukt schep je je bord nog maar eens extra vol met verantwoordelijkheid. Prima! Maar eet je ook je bord leeg? Ook als dat vol met "shit" ligt. Wel eens meegemaakt wat een "shit"dag doet voor je energieniveau? Ik kan er van meepraten, maar je wordt geperst als een Riedel Appelsientje. Als je dat vandaag meemaakt en daarna weer een paar keer, is een periode van goede conjunctuur wel aardig, want dan ga je toch gewoon verderop op de markt kijken. Jij bent de "spin in het web", je kunt je ei niet kwijt, jij zoekt een nieuwe uitdaging, het MT begreep je niet en nog wat van die clichés En dan.. het grote weghollen. De vlucht vooruit naar de volgende situatie. Nieuwe excuses! Mijn baas maakte zijn afspraken niet waar, dat kan toch niet...
Maakte jij je afspraken wel waar, stond je pal voor de onderneming, heb je je nek uitgestoken, heb je die moeilijke relaties echt zoals het hoort creatief en inventief hun vet gegeven, zonder dat ze zo beledigd werden dat ze de relatie beëindigden? Vast niet. Misschien was je wel die "quitter". Niet omdat je zelf zo graag wilde maar omdat dat maatschappelijk gewenst gedrag was.
Toen ik wat jonger was, kreeg ik van mijn grootvader een paar motto's mee (ontleend aan Winston Churchill). Ik geef ze graag door aan de mensen die het moeilijk hebben met volhouden. "Niet meer volhouden, betekent verliezen".
Voor de mensen die leiden onder een situatie: "Tob niet , het komt toch anders".
Het verbazende is, dat zulke motto's door de jaren heen voor mij zijn uitgekomen. Omdat ik niet uniek ben en tal van situaties waarin relaties en kandidaten verkeren veel eigenschappen vertonen die overeenstemming hebben met wat ik heb meegemaakt, denk ik dat vele lezers eens goed over hun eigen situatie zouden moeten nadenken.
Heb geduld en wees gedisciplineerd, eis niet te veel op te korte termijn, verwerk je kennis en ervaring en verhoog daarmee je operatieniveau en je stressbestendigheid en hoed je voor het gebrek van clichés.

Noot: Kijk voor het laatste banenaanbod op de IBS pagina's van http://www.jobbingmall.nl/ en regelmatig op de nieuwsgroepen nl.markt.banen en dds.banenmarkt.

 
© TW 2001