10-09-2000 Column 86: Reacties op vragen en opmerkingen van lezers.

World On Line
Na het treurspel , dat begon in maart zijn alle boze dromen, die je over zoiets kunt bedenken uitgekomen. Het fonds zal snel van de beurs verdwijnen en iedere WOL belegger van het eerste uur zal 50% van zijn geld verloren hebben. Één waarschuwing:
Denk nu niet dat het met Tiscali beter gaat want dat kan niet. Alle nieuwe economie/oude economie ten spijt. De economische leer zegt in alle gevallen, dat als je geld uitgeeft dat er niet is, er ooit, welke truc ook gebruikt wordt, de rekening wordt opgemaakt. Ook de lariekoek, dat voor een beursfonds de activiteiten op het internet bepalend zijn voor het succes op de beurs is onzin. Immers als je je daar richt op de consument en je weet dat de consumptiestijging algemeen tussen de 3 en 4 % ligt, kun je wel meer groeien dan de markt. Conclusie dan doe je het goed. Als je echter volgens traditionele methoden eveneens op de traditionele markt actief bent, bestaat de kans dat de ene activiteit ook bij jouw bedrijf ten koste van de ander gaat. Ook zie je nog wel eens de misvatting dat traditionele marketingmethoden met nieuwe marketingmethoden in groeicijfers worden vergeleken. Misschien een beetje overbodig dat koeien met paarden worden vergeleken.

Fusie Stork/ Internatio Muller
Na een moment van verbazing over het creatieve idee, kwam de angst, dat dit niet haalbaar zou blijken te zijn. Inderdaad na enkele maanden kwam het bericht dat men zich bij Stork vergist had in de verhandelbaarheid van de af te stoten bedrijfsonderdelen. Wat merk je nu van zo'n actie als headhunter. In dit geval veel, want dagelijks tref ik in mijn E-mail en op de bekende vacaturesites wel midden en hoger kader aan van Stork, dat het om een of andere reden voor gezien wil houden. Als oud Storkiaan doet mij dit pijn, want het betekent, dat een concern waar Nederland best trots op mag zijn qua vertrouwen van de medewerkers in de versukkeling raakt. Hoe de beurskoers daar al jaren onder lijdt is duidelijk. Ook prachtige wapenfeiten bereikt bij de van Fokker overgenomen bedrijfsonderdelen stemmen de beurs niet tot groot optimisme. Overigens zou men als men toch niet echt meer in de traditionele kapitaalgoederenindustrie wil zitten er ook verstandig aan gedaan hebben de opstart van de fabricage van Fokker vliegtuigen niet al te veel dwars te zitten. Misschien zou het meewerken aan de herstart van de productie van de Fokkers wel geleid kunnen hebben tot een overname van zo'n activiteit op termijn door Boeing of door Airbus. Zeker nu de traditionele Boeing 737 steeds groter wordt en van een dikkertje met een capaciteit van 80 passagiers met stofzuigermotoren, uitgegroeid is tot een vliegtuig, dat in versie 900, 210 passagiers kan vervoeren. Ook de van MDD overgenomen voortzetting van de oude DC 9 is in de tijd steeds groter geworden. Bij Airbus is er ook een tendens naar steeds grotere vliegtuigen. Daar zou misschien best een aanvullende lijn onder gepast hebben, maar dan alleen als openlijk het succes van het vliegtuig wordt gehandhaafd en dat gebeurt nu niet. Mijn informanten zeggen dat jaarlijks minimaal 40 Fokkers zouden kunnen zijn afgeleverd. Stork zou de service daarvan opgepakt kunnen hebben en dat scheelt op dit moment toch al een installed base van wel 160 vliegtuigen in 4 jaar. Hoeveel inkomsten zijn daar gemist op een goedverdienende serviceactiviteit? Jammer! Het lijkt mij een gemiste kans.

Olieprijs
Alle voorspellingen ten spijt lijkt de OPEC zijn discipline bewaard te hebben ten koste van een gigantische stijging van de crude oil prijs. Veel commentatoren passeren de media om hun visie te geven en jammer genoeg klopt er van al die visies net zo'n percentage als bij het weerbericht. Nog steeds verbaast het, dat men zo gedisciplineerd is dat zo'n prijsverhoging ontstaat. OPEC gelooft het zelf niet getuige hun regelmatige uitspraken. De laatste weken wordt dat ook goed aangetoond omdat de fluctuaties steeds heviger omhoog gericht waren. Het bericht van de regering in de USA dat de voorraden historisch laag waren, hebben de speculatie extra aangewakkerd. Ofschoon ik het al meer bij het verkeerde eind heb gehad, waag ik nu de uitspraak dat de speculanten de schuld zijn van de hoge prijs. Als straks de productie verhoogd wordt, zal blijken of OPEC zich echt met ijzeren discipline houdt aan de afspraken, of dat iedereen en met name de speculanten zichzelf voor de gek hebben gehouden. Als dat zo is worden er de komende weken op olie enorme verliezen worden geleden.

US-dollar
Nog stijgt de dollar tegenover de Euro. Er ligt volgens mij een correlatie tussen de stijgende dollar en de stijgende olieprijs. Gewaagd misschien, maar het zou kunnen, dat een dalende olieprijs de vraag naar dollars in de markt zal doen afnemen en een herstel kan betekenen voor de Euro. Glad ijs in termen van valutastromen, maar olie wordt in dollars afgerekend en de koers in het vrije verkeer bepaald door de vraag. Als de vraag en de emotie in de markt verandert? Wie weet!

Solliciteren op het internet
Een waarschuwing aan iedereen die op het internet solliciteert:
Gebruik een privé-E-mail adres en nooit dat van uw werkgever. Zo'n adres is snel verkregen en is gratis.
Weest niet nonchalant door het gebruiken van uw bedrijfs E-mail adres. U hoeft uw wens tot vertrek niet over de straat te gooien.
Ongebreideld gebruik van vacature-sites wordt steeds gevaarlijker. Talloze werkgevers zijn betalend abonnee van die sites en kunnen uw verhalen letterlijk lezen. Zo lang een CV of een motivatie brief zakelijk opgesteld zijn, is er niets aan de hand, maar soms spelen de emoties op en gooit u misschien ongewild bij uw werkgever uw eigen glazen in.

Noot: Kijk voor het laatste banenaanbod op de IBS pagina's van http://www.jobbingmall.nl/ en regelmatig op de nieuwsgroepen nl.markt.banen en dds.banenmarkt.

 
© TW 2001