8-10-2000 Column 90: De Euro (2)

Als wij eens kijken naar landen als de USA, Engeland en Japan, dan constateren wij dat als wij netjes onze Europese valuta wisselen in de Yen de Dollar of het Pond, wij Europeanen in die landen uitgesproken armoedzaaiers zijn. Alles wat wij beetpakken is even duur. De constatering dat Europeanen de grootste investeerders in de USA zijn is dan ook een moeilijk te begrijpen onderwerp. Betalen wij soms veel te veel, zijn de Europeanen relatief vermogend, of is de bedrijfscultuur in de USA toch interessanter? Ik denk dat het laatste het geval is. Een bedrijf kan zich daar sneller aanpassen aan de markt zowel aan de vraag als aan de aanbodkant. Werknemers zijn in Noord Amerika veel mobieler dan in Europa. Om met multi-nationals of grote concerns in Noord Amerika zaken te doen is veel minder inspanning nodig in Noord Amerika dan in Europa. Waar iedere vestiging in Europa van een concern als Dupont een entree-test van een product vrijwel op iedere vestiging opnieuw laat doen, is een entree-test in de staat New York bij Dupont zonder meer qua resultaat en acceptatie overdraagbaar naar hun vestiging in CaliforniŽ. Hoeveel tijd, arbeid en dus kosten op deze manier worden bespaard is nauwelijks te becijferen. Maar veel is het wel.
Engeland is een bijzonder geval. Onder de nieuwe Labour cultuur van Tony Blair gaat het niet goed. Mogelijk niet omdat Labour het slecht doet, maar meer vanwege het feit dat men zich van de Euro heeft afgewend, hetgeen een dramatische waarde stijging van de pond heeft veroorzaakt. Vandaar dat Corus (Hoogovens/British Steel) nu zo in de problemen zit. De ellende in dat concern heeft niets met Hoogovens te maken, het deel van het concern dat van het begin af het meest modern en het meest efficiŽnt produceerde. De verliezen vliegen het concern om de oren en men zal op enig moment in de niet te verre toekomst in kasproblemen komen tenzij de pond naar een realistische waarde in vergelijking met de Euro zal dalen. Ook zal binnenkort wel duidelijk worden dat de fusie van BA en KLM niet is doorgegaan vanwege de weinig realistische koersverhouding tussen gulden en pond. Het heeft dan ook absoluut niets te maken met vermeende persoonlijke verhoudingen tussen de leiders van de beide concerns. Waarom nu die waarde van het pond naar deze absoluut absurde verhouding met de Euro is geklommen, is absoluut onduidelijk. Waarom zou de financiŽle gemeenschap meer vertrouwen hebben in de valuta van een land waar het economisch niet goed gaat. En dat nog terwijl men daar zelf helemaal geen geheim van maakt. Japan vertoont met de situatie in Engeland analogie. Wat men ook probeert te beweren na de beurskrach van de Nikkei, inmiddels meer dan 10 jaar geleden, suddert Japan in een zijwaartse economische ontwikkeling door. De enorme import van Japanse auto's in Europa is tot een stop gekomen en voor zover ze nog prominent aanwezig zijn worden ze in Europa gemaakt. Er is nauwelijks sprake van enige economische groei. Iedere keer dat speculaties verschijnen over stijgende groei wordt dit door volgende berichten weer teniet gedaan De Nikkei haalt met moeite 16000 waar deze belangrijke beursbarometer al op 38.000 stond. Natuurlijk was dat de befaamde luchtbeleconomie, maar niettemin. Kijken wij naar de bestraffing op de Nasdaq, dan zit men in de USA op die beurs nu op 3400 tegenover een top van meer dan 5000. De Dow Jones laat echter geen negatief beeld zien. Het enige, dat er gebeurd is, is dat men zich realiseert dat uiteindelijk ergens iemand de rekening moet betalen en als er dan om een of andere reden geen geld is omdat men de tekorten naar de toekomst verschuift, een bedrijf gewoon failliet gaat met of zonder theorie over de nieuwe economie.
Algemeen staan de beursbarometers in de geÔndustrialiseerde wereld op hetzelfde niveau als aan het begin van het jaar dus is er weinig gebeurd. Het enige echte fenomeen is de stijging van de prijs van de ruwe olie en in het verlengde ervan de prijs van de oliederivaten en de grondstoffen gefabriceerd met ruwe olie. Al die prijzen worden afgerekend in dollars en niet in euros, yens of ponden. Gevolg een sterk oplopende vraag naar dollars. Aan de andere kant heeft de FED in de USA de basisrente in de USA aanzienlijk verhoogd om de economie wat af te koelen en ofschoon de Centrale Bank van de EU ook wat renteverhogingen heeft toegepast lopen de renteniveaus behoorlijk uit een. De groei ook, zodat men in de wereld meer vertrouwen houdt in de dollar dan in de euro. Ook de laatste renteverhoging van afgelopen week heeft voor de Euro weer tot een daling geleid terwijl juist een stijging zou moeten worden verwacht. Japan anderzijds hanteert het allerlaagste rentetarief en ondanks de matige gang van zaken heeft men toch geen moeite met de hoogte van de Yen. Dat hadden wij vroeger binnen Europa ook niet met de waarde van de gulden. Toch is de waarde van de dollar niet dramatisch hoog want tijdens de laatste top haalde de dollar tegenover de gulden een waarde van 3,80 tegenover de minimumwaarde van 1,50 bij het laatste dal. Kijken wij naar de waarde van vandaag van de dollar gerekend naar de gulden dan zien wij een waarde van 2,53. Weliswaar veel te hoog maar bijna in het midden van top en dal. Geen wonder dus dat de Europese centrale bank zich niet al te druk maakt en slechts geÔrriteerd commentaar geeft op de beweringen van Euro onheilsprofeten.
Voor de mensen in de Europese unie is er nauwelijks iets aan de hand. De eerste levensbehoeften en eventuele luxe goederen, worden allemaal in Europa gemaakt met uitzondering van de olie-gerelateerde goederen die in de dollar worden afgerekend. Eigenlijk geen andere situatie dan die voor de dollar bestond toen deze extreem laag noteerde. De Amerikaan in Amerika had daar ook totaal geen last van, vandaar dat men ook pas in het extreemste geval begon met het steunen van de dollar. Eigenlijk was toen en moet nu het motto zijn: "Laat je geen complex aanpraten". Dat is exact hetgeen dat er gebeurt. Banken en beleggingsadviseurs leven van transacties, die niet plaatsvinden als men kalm blijft. Zodra de olieprijs echt gaat dalen, mist dat zijn invloed niet op de vraag naar dollars. Zelfs als de prijs constant blijft stimuleert dat op het huidige niveau al het evenwicht. De inflatie zal afvlakken. Daalt de prijs van de olie daarentegen fors dan zal de inflatie sterk afnemen. Gezien de huidige ontwikkelingen in het Midden Oosten is dat een wensdroom die nog ver af ligt.

Noot: Kijk voor het laatste banenaanbod op de IBS pagina's van http://www.jobbingmall.nl/ en regelmatig op de nieuwsgroepen nl.markt.banen en dds.banenmarkt.

 
© TW 2001