7-1-2001 Column 96 Zin en onzin over de nieuwe economie

Een jaar na de start van het nieuwe millennium is de hele nieuwe economie gebaseerd op informatietechnologie en internet en de toepassingen binnen de telecommunicatie in een diep pessimisme gedompeld.
Nadat veel ICT-bedrijven zich bij voorbaat hadden verzoend met de "dead period", die men zelf verwachtte gedurende de eerste drie maanden van 2000, bleek de voorspelling niet uit te komen. Temidden van kostbare wervingsacties zakte Tas diep in het ravijn en werd uiteindelijk na een bod door Pink Roccade overgenomen. Een bod trouwens, dat op basis van narigheid die naar boven kwam in het Due Dilligence onderzoek, nog verlaagd werd. Randstad Automatiseringsdiensten, ambitieus omgedoopt tot Yacht Group moest ook de bakens verzetten en zelfs mensen ontslaan. Hoe kon dat nu gebeuren, was de vraag. Ook Brunel zette zijn martelgang voort. Of ze gaan overleven, zal afhangen van de doeltreffendheid van het beleid en of de markt op tijd wil aantrekken. Getronics verslikte zich in de hardware en in de overname van Wang. Na veel optimistische geluiden in het begin van het jaar trokken zich donkere wolken samen boven dit topbedrijf in de ICT-sector. Of het dieptepunt bereikt is en men weer op de weg terug is, zal dit jaar ons leren. De laatste weken wordt de koers van bedrijven als CMG en Ordina heftig naar beneden gebeukt. Hoe terecht dat is, is maar de vraag. Het zijn immers beide bedrijven die de aandeelhouder tot dusver niet teleurgesteld hebben. Het is meer een kwestie van emotie en een vertrouwenscrisis bij de aandeelhouders.
In de telecom en internetsector is de ellende nog veel groter. De EU-overheden hebben de UMTS-frequenties geveild. Wie daar uiteindelijk de financiŽle voordelen van gaat plukken is niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk wie het gelag betaalt. De koersen van alle telecom-operators zijn dramatisch gedaald, dus het stuk KPN, waarvan de overheid, dus wij allemaal, nog de eigenaar is, is inmiddels van 75 Euro gezakt naar amper 13 Euro en het verschil in waarde is een veelvoud van de opbrengst van de veiling. De veiling was echter een Europese actie en alle overheden hebben dezelfde stommiteit uitgehaald. Het resultaat zal zijn, dat de prijzen van de telecomdiensten zullen hoger zijn en blijven dan anders nodig zou zijn geweest en de winsten zullen niet onmiddellijk weer op peil komen. Het gevolg is dat de belastingopbrengst ook gedurende langere tijd lager zal zijn. Conclusie gewoon onkostenderving voor de landelijke schatkisten. Zouden we dat nu niet in goed overleg binnen de Europese Unie hebben kunnen voorkomen? Klaarblijkelijk niet, maar dat is niet het enige gebied waarop we in Europa bepaald nog niet als volwassenen met elkaar en de feiten omgaan.
Na eindeloos emotioneel gemanipuleer tegen de Euro, brak door de slechte berichten uit de USA eindelijk het licht door en begint de Euro te stijgen. Vrijdagavond al op 95,75 aangekomen of zo'n 15% boven de laagste stand. Inflatiedruk in Europa zal dus gaan afnemen. Dat werd tijd ook anders was hier ook een ongewenste trend naar renteverhogingen gaan doorzetten. Voor we het weten zijn Euro en dollar weer gelijk in waarde, maar volgens mij zal het daarbij niet blijven.
Na de plotselinge renteverlaging door Greenspan kalmeerde de beurs niet echt want na een scherpe stijging gaan er inmiddels met dezelfde vaart weer dagelijks procenten van de Nasdaq af.
Wat is de waarde nu nog van de chart kijkers? Zoals ik al eerder op deze plaats schreef, kan de chart de prullenbak in zodra er in Amerika iets mis is. Ik blijf nog steeds nog van mening dat de beurs met de toevloed van funds steeds meer een speelbal van emoties is geworden. De AEX wordt een speelbal van speculatieve fondsen. Waar vroeger degelijkheid en sectoren-indexen het beeld bepaalden, is met de populariteit van beleggen ook het handelen in effecten supercommercieel geworden. Te weinig aandelenkapitaal dus te weinig handel, maar wel een gigant in je branche, leidt vlot tot verbanning naar de AMX of erger tot naar de lokale beurs. Dezer dagen kwam Ahold weer eens met uitstekende groeicijfers. Durfde ook nog een stevige groeivoorspelling te doen voor dit jaar, resultaat inmiddels deze week al ruim 5% lager in koers. Misschien weer eens tijd voor een cynisch stukje van Youp van 't Hek?
De verzuchtingen van "captains of industry" over de ellende die de beurs ze bezorgt zeker als je beleidsmatig zorgvuldig bezig wil zijn. De superkorte termijnvisie van de markt neigt wel heel sterk naar dagelijks afrekenen.
Jammer dat de bedrijven nog managers in dienst moeten hebben om het bedrijf te besturen, want de analisten weten het allemaal veel sneller en veel beter. De vergelijking van branchegenoten leidt tot uitspraken dat als Siemens het in Duitsland wat minder doet en daardoor een koersdeuk oploopt, Philips ook meteen over dezelfde kan geschoren wordt en andersom. Lariekoek helaas. Appels met peren vergelijken, maar voorbeelden te over. Ook het projecteren van het conjunctuurbeeld uit Amerika op de situatie bij ons is de waanzin ten top. Wel blijkt dat men globaal in staat is met dit speculatieve gedoe de economie naar een recessie toe te sturen en dat nog wel binnen luttele weken.
Wellicht een goed moment om eens afstand te nemen ook waar het het jobhoppen betreft. Bedrijven te over, die liever in deze tijd niet te doen hebben met medewerkers die een versnipperd CV hebben. De nadruk wordt weer steeds meer gelegd op opleiding en ervaring, assessment tests worden weer vereist. De generalist, die met een houding van "Laat mij maar even", wordt niet meer op het bedrijf losgelaten. Kennis van het vak is een zwaarder selectiecriterium geworden. Nadat maanden geleden nog negatief gemompeld werd over die dikke pakken opties die tot fortuinen zouden leiden en jalouzie tot belastingaanpassingen leidden, zitten er nu tallozen met nagenoeg waardeloze opties zitten waarvoor ze wel bij uitkering 12 % belasting hebben betaald. Soms heeft dat zelfs tot persoonlijk schulden geleid. Opnieuw blijkt dat het balletje twee kanten kan oprollen!


Noot: Kijk voor het laatste banenaanbod op de IBS vacancy-pagina's en http://www.jobbingmall.nl/ en regelmatig op de nieuwsgroepen nl.markt.banen en dds.banenmarkt.

 
© TW 2001