11-3-2001 Column 98 Defensief gedrag


Vreemd onderwerp op het eerste gezicht.
De vraag is wat defensief gedrag in het dagelijks leven betekent. Een menselijke eigenschap is, dat men het niet graag verliest van een ander. In het dagelijks leven zijn er genoeg situaties te bedenken waarin een mens iets te verliezen heeft. In het relatieleven ga je de ene avond naar bed en je legt je gevoel voorzichtig op het nachtkastje. De volgende morgen wil het weer pakken, maar helaas het is weg!. Midden in de nacht in rook opgegaan! Hoe vertel je het je partner? Vertel je het hem of haar wel. Wat zal het voor hem of haar betekenen? Komt hij of zij er weer snel bovenop en wat zal de blijvende schade zijn. Misschien kan het je helemaal niets schelen.
Als je echter een aantal malen het slachtoffer bent geweest van dit soort situaties, die ieder in een mensenleven wel meemaakt, ga je je erop instellen. Je stelt je in een relatie voorzichtig op. Schiet je trouwens niets mee op, want de feiten worden er niet anders van. Nadenken over je plaats in het leven en de acties van jou en de reacties daarop, is best nuttig. Zoals zo vaak is echter te veel nadenken niet erg handig. Op dat moment verlies je de spontaniteit en wordt het gedrag verkrampt en defensief. Zelf voel je je gespannen en reageert heel overdreven op de wereld om je heen. Vaak met onprettige gevolgen. Men gaat je onwillekeurig voorzichtig benaderen waarop je dan op jouw beurt argwanend reageert. Mij mankeert toch niets! Wat doen die mensen vreemd.
Wel eens een trap opgelopen met een dienblad. Moet je er eens aan denken wat er gebeurt als je je verstapt! Wedden dat het gebeurt. Het is simpelweg het over je uitroepen van rampspoed. Hetzelfde gebeurt als je broodje nuchter over een stoeprand op het trottoir loopt. Gaat uitstekend zolang er maar geen kans is op vallen. Doe je hetzelfde op een kademuur dan moet dat ook uitstekend kunnen, maar zodra je je het risico van een nat pak realiseert, wordt het anders. Je gedrag wordt defensief.
Waar haal ik dat nu allemaal vandaan, vraagt u zich af?
Heel simpel uit een gesprek met een ski-leraar in Frankrijk. 's Zomers is de man schapenboer en leidt een gelukkig leven op zijn boerderij bij Frejus. Hij verhuurt prachtige kamers aan verwende toeristen en geeft zich in de ski-lift met zijn leerlingen over aan filosofische beschouwingen zoals deze. Of hij in de zomer de zelfde kijk heeft op het leven als in de winter kan ik niet garanderen, wel dat hij zijn "Maison d'Hotes" prachtig heeft ingericht en dat ik hem moest beloven een beetje reclame voor hem te maken. ..en dat doe ik graag zie hieronder zijn naam adres en woonplaats.
Het gesprek ging over het skiŽn, de spanningen en de angsten die erbij komen, als er zware, stijle, ijzige of ruwe trajecten worden afgelegd, nog afgezien van off-piste skiŽn. Op zijn eigen wijze legt hij uit dat de platlanders van nature andere reflexen hebben dan de bergmensen. Omdat dat zo is, reageert men steeds verkeerd op voorkomende situaties. Waarom het anders moet en waarom dat bij de bergbewoners in de genen zit, heeft hij niet kunnen uitleggen, wel dat je jezelf hun natuurlijke reactie kunt aanleren. Bij de een gaat dat makkelijker dan bij de ander. Sommigen hebben gewoon meer aanleg, maar waar het op neer komt is dat het een kwestie is van je techniek ontwikkelen. In de praktijk gaat dat gepaard met een meer ontspannen beleving van de ski-sport. Er blijft meer energie over voor de aprŤs-ski en dat is weer goed voor het algemene gevoel van welbehagen. Bekende voorbeelden van verkeerde reacties zijn het hangen tegen de berg aan en de verkeerde oriŽntatie, die ten alle tijden naar het dal moet zijn. Dit klinkt dan allemaal nog simpel, maar dan zegt Pierre, dat het hele leven zo in elkaar zit. Foute defensieve acties, die leiden tot reacties, die het alleen maar erger maken.
Op dat moment dacht ik aan de manier waarop veel mensen door een verkeerde kijk op het leven, datzelfde leven kapotmaken, gewoon omdat ze niet geleerd hebben hoe ze moeten leven. De discussie in ons land over het mogelijke huwelijk van onze kroonprins. Hoe onze nationale moralist Youp van 't Hek daar wekelijks in zijn column in het NRC mee aan de gang gaat. De broer van de kroonprins die reageert op de lasterlijke wijze waarop hij besmeurd wordt en vervolgens in een van de columns van Van 't Hek nog eens lekker geschoren wordt. Er is een oud gezegde dat luidt: "Als je geschoren wordt, moet je stil blijven zitten". Ik denk dat dat niet meevalt in de situatie van beide jonge mannen. Het minste dat gaat gebeuren is, dat zij hun levens nog defensiever zullen inrichten. 't Zal ten koste van de kwaliteit van hun leven gaan, dat toch al niet eenvoudig is. Laten we proberen mensen niet in een defensieve houding te dwingen. Het brengt ons niets om medemensen ongelukkig te maken.
Volgende week leg ik het verband uit van defensieve strategie en de narigheid die de ICT en met name de Dot-Com business treft.

Voor degenen die een adres zoeken van een prachtig verblijf in de buurt van watersport, bossen en bergen, het adres van mijn ski-filosoof:

Pierre en Luisella Bellot
La Fernande Maison d' Hotes
Champ Rambaud
F-05200 Baratier
Telefoon 00-33-492438113
Mobiel 00-33-608344098 of 00-33-662120935


Noot: Kijk voor het laatste banenaanbod op de IBS vacancy-pagina's en http://www.jobbingmall.nl/ en regelmatig op de nieuwsgroepen nl.markt.banen en dds.banenmarkt.

 
© TW 2001